headerimg

Stap 3: kaarten en cijfers als insteek voor discussie

Je kan de kaarten opmaken om je eigen kennis van het gebied verruimen, maar het is ook interessant om de interpretatie van de kaarten en cijfers samen met betrokken actoren in het gebied te doen. Zij hebben immers een goede terreinkennis en kunnen de actuele trends goed duiden. Om de verzamelde gegevens nuttig in te brengen, is het belangrijk dat de vooropgestelde data en kaarten een bepaalde redenering naar voor brengen, een bepaald verhaal ondersteunen of een antwoord geven op vragen die stakeholders zich stellen. Met die redenering of dit verhaal kan je de discussie starten met één of meerdere actoren en/of organisaties die betrokken zijn in open ruimteprocessen in jouw werkingsgebied. Afhankelijk van de doelstelling van je project/proces kan je dieper in gaan op één van de thema’s.

Hier geven we een aantal tips die kunnen helpen bij het opbouwen van een verhaal:

- Het is belangrijk om te starten vanuit de doelstelling van je project of proces. Afhankelijk van deze doelstelling kan je ervoor kiezen om te focussen op bepaalde kaarten, om het hele verhaal te brengen of om andere kaarten te maken.
- Bij de kaarten, cijfers en beelden kan je uitspraken en mogelijke interpretaties meegeven. Enerzijds kunnen zij de gegevens verduidelijken, anderzijds kunnen zij een eigen interpretatie meegeven of prikkelende vragen stellen en zo discussies uitlokken.
- Je kan ook om meerdere gebieden met elkaar vergelijken. Zo komen vaak de kwaliteiten en knelpunten van het eigen gebied naar boven. Door een vergelijking te maken, kunnen mensen (opnieuw) overtuigd raken over de kwaliteit van een gebied of de ernst van een probleem binnen een gebied.
- Om een verhaal op te bouwen op basis van de kaartenreeksen, kan je als volgt te werk gaan:

  • Je kan starten met de huidige situatie (oppervlakte en kwaliteit) van de open ruimte. Is er nog (veel) open ruimte aanwezig in het gebied? Wat voor soort open ruimte is er aanwezig? Is het kwaliteitsvolle open ruimte?
  • Daarna kan je via de gegevens over evolutie meer inzicht krijgen in hoe de situatie geëvolueerd is. Op basis daarvan kan je een standpunt innemen over de evolutie. Zijn dit positieve ontwikkelingen en wat zijn de te verwachten gevolgen?
  • Ten derde kan je nagaan hoe de open ruimte al dan niet beschermd wordt. Via de gegevens over het gevoerde beleid bekom je meer informatie over de mate van bescherming en de mate van actieve projecten/processen rond open ruimte.
  • Tot slot kan je ook uitspraken doen over de effectiviteit van het beleid aan de hand van de kaarten en cijfers uit de reeks beleid versus realiteit. Via gegevens over de ruimtelijke transformaties kunnen mogelijke oorzaken van de discrepantie tussen beleid en realiteit naar boven komen.
Verken
Debatteer
Speel
Combineer
Evalueer