headerimg

Stap 1: Opmaak kaarten

Je kan de kaartenreeksen opmaken voor je eigen studiegebied. Hiervoor is GIS software nodig en kennis over de werking van geografische informatiesystemen. Daarnaast heb je ook (de toegang tot) een aantal kaartlagen nodig. Een deel van de shapefiles zijn vrij downloadbaar via Informatie Vlaanderen (www.agiv.be). De beschikbaarheid staat beschreven op de toelichtingsfiches bij de kaarten, waar verder ook informatie te vinden is over eigenschappen van het bronmateriaal zoals de kaarteigenaar, het jaar van uitgave, de opmaakmethode en enkele aandachtspunten. De verzamelde kaarten en cijfers binnen het IMAGO-project zijn gegroepeerd onder zes thema's. Je kan per thema doorklikken naar voorbeelden en extra info om de kaarten zelf te maken voor je gebied.

stap 1_situering

Deze kaartenreeks geeft een algemene situering van het studiegebied. Het gebied wordt gesitueerd binnen de provincies en Vlaanderen. Belangrijke rivieren, wegen en bebouwing op de kaart helpen om je te oriënteren binnen het gebied.

oppervlakte open ruimte

Deze kaartenreeks toont de hoeveelheid 'open ruimte' en 'verharding' binnen een bepaald gebied op kaart en in percentages. Dit kan vergeleken worden met cijfers voor andere schaalniveaus (zoals de provincie, Vlaanderen, Europa, etc.), waardoor de beschikbare open ruimte in een ruimer perspectief wordt geplaatst en vergeleken kan worden.

kwaliteit open ruimte

Deze kaartenreeks geeft informatie over de kwaliteit van de open ruimte op basis van beschikbare kaartlagen. Hier vind je kaarten van de verschillende types open ruimte, zowel in grote categorieën (landbouw, bos, natuur en water) als meer in detail. Deze kaartenreeks geeft ook informatie over het landschap, aan de hand van de landschapsstreken en de informatie uit de landschapsatlas.

De biologische waarderingskaart toont de ecologische kwaliteit van het gebied. Tot slot vind je hier ook kaarten over versnippering en verlinting.

evolutie open ruimte

Deze kaartenreeks geeft informatie over de evolutie van de open ruimte doorheen de tijd. Je vindt er kaarten over de evolutie van de verschillende ruimtelijke functies, zowel in grote categorieën (open ruimte versus bebouwde ruimte) als meer gedetailleerd volgens de verschillende types open ruimte (landbouw, natuur en bos). De beschikbare kaarten zijn voorlopig beperkt, omdat er nog maar vrij recent digitale gegevens beschikbaar zijn die toelaten om op een eenvoudige manier evoluties in beeld te brengen.

beleid open ruimte

Deze kaartenreeks toont het beleid rond open ruimte in het gebied. Er bestaat in verschillende beleidsdomeinen beleid met een impact op de open ruimte. Een zeer uitgebreid overzicht hiervan vind je bij de COMBINEER-tool. In deze kaartenreeks vind je ook kaarten met de geplande toestand door planningsinstrumenten zoals het gewestplan. Daarnaast zijn er sectorale beschermingen zoals Habitat- en Vogelrichtlijngebieden of erkend natuurgebied.

beleid vs realiteit

Deze kaartenreeks geeft het verschil tussen de geplande landbouwbestemming en het effectieve gebruik van de ruimte in een gebied. Op basis van verschillende bestaande onderzoeken wordt inzicht gegeven in een aantal trends zoals vertuining, (hobby)paarden of niet-agrarische ondernemingen. Gelijkaardige analyses kunnen gebeuren voor ander beleid of andere functies, zoals natuur.

Verken
Debatteer
Speel
Combineer
Evalueer